A bélflóra harmonizálása


A cukorbetegség a vékonybélben kezdődik

A Washington Egyetem kutatói érdekes megállapítást tettek a cukorbetegség eredetére vonatkozóan. Legfrissebb tapasztalataik arra utalnak, hogy a vércukorszint szabályozásának zavara - melyet a diabetes etiológiájában kulcstényezőnek tartanak - a belekben kezdődhet.

Az eredményeket a Cell Host & Microbe című lapban tették közzé.

Mivel az inzulint a hasnyálmirigy termeli és a cukor a májban raktározódik, korábban e szerveket vették célba a diabetes okának feltárásá ra indított vizsgálatok. A mostani egérkísérletek viszont megdönteni látszanak a betegség eredetéről korábban felállított hipotéziseket. A kísérleteket olyan egerekkel végezték, melyek nem termelnek zsírsav-szintázt (FAS, fatty acid synthase) a bélben. A FAS a zsírtermeléshez alapvetően fontos enzim, melynek termelődését az inzulin szabályozza, diabetesben pedig FAS-defektus áll fenn. Azoknál az egereknél, amelyeknek vékonybeléből hiányzott a FAS, krónikus bélgyulladás alakult ki, ami a cukorbetegség erős prediktora.

"A diabetes valóban a bélben kezdődhet" - összegezte a tapasztalatokat Clay F. Semenkovich, a kutatás vezetője. - Inzulinrezisztencia megjelenésekor (ami például jelentősebb hízás kapcsán fordul elő) a FAS nem működik megfelelően, ami gyulladást hoz létre, ezen keresztül pedig cukorbetegség kialakulásához vezet."

A cikk első szerzője, Xiaochao Wei így kommentálta az eredményeket: "Az első döbbenetes jelenség az volt, hogy az egerek testsúlya elkezdett csökkenni. Hasmenés és egyéb gasztrointesztinális tünetek jelentkeztek náluk, és amikor behatóbban megvizsgáltuk a bél szövetét, akkor nagyfokú gyulladást találtunk."

Ennek hátterében a kutatók először azt gyanították, hogy az egerek megbetegedése hátterében a természetes bélbaktériumok összetételének módosulása áll, és a mikrobák alaposabb vizsgálatakor valóban kiderült, hogy a mikrobiom jelentősen megváltozott. Később azonban bebizonyosodott, hogy a gyulladás oka nem a mikrobák összetételének megváltozása. Ehelyett a FAS defektusára derült fény. FAS-hiányos egereknél eltűnt az a protektív nyálkahártyaborítás a bélből, mely megóvja a sejteket a mikrobákkal történő direkt expozíciótól. Ennek következtében a mikrobák képesek voltak bejutni a bél egyébként egészséges sejtjeibe, ami betegséghez vezetett. Az észlelt gasztrointesztinális jelenségek bizonyos vonásaikban a gyulladásos bélbetegséghez hasonlítottak. Colitis ulcerosában szenvedő betegek korábbi vizsgálatai során azt az - eddig még nem teljesen tisztázott - megfigyelést tették, hogy e betegek vastagbélbiopsziás mintáiban a FAS csak kis mennyiségben van jelen.

"A FAS jelenléte a mucosa-réteg épségének feltétele - mondja Wei. - Enélkül a kórokozó baktériumok bejutnak a vékonybél és vastagbél sejtjeibe, ott gyulladást okoznak, ami viszont hozzájárul az inzulinrezisztencia és cukorbetegség kialakulásához." A gyulladás és az inzulinrezisztencia egymás hatását erősítő kórállapotok. A gyulladáskeltő anyagok inzulinrezisztenciát idézhetnek elő és gátolhatják az inzulintermelést, melyek mindegyike zavart okoz a vércukorszint szabályozásában. Ez fordítva is igaz: az inzulinrezisztencia igazoltan gyulladásra hajlamosít.

A további kutatások kiderítették, hogy a FAS-defektus gátolja a vékony, de fontos mucosa-réteg kialakulását. Semenkovich hangsúlyozza, hogy a bél diabetesben játszott szerepét erősíti meg az a megfigyelés, miszerint sok cukorbeteg esetében nemcsak a FAS zavara mutatható ki, de gasztrointesztinális problémák is fennállnak. A hasi fájdalom és hasmenés a gyakori panaszok közé tartozik diabetesben. A mostani kutatásban összefüggést kerestek az egereknél megfigyelt elváltozások, illetve a humán cukorbetegség és gyulladásos bélbetegség kapcsán jelentkező tünetek között.

A mostani megállapításokat további vizsgálatokkal kell majd megerősíteni, de úgy tűnik, hogy a FAS és a Muc2 (a bélnyálkahártya alapvető komponense) potenciális célpont lehet a cukorbetegség terápiájában.

Forrás: OTSZ online


A bélgyulladás igazi oka:  (Kattints a gombra!)

A kínai diéta javítja a cukorbetegek anyagcseréjét

(forrás: PharmaOnline)

A rostokban dús táplálkozás kínai gyógynövények fogyasztásával kiegészítve kedvezően befolyásolja a 2-es típusú cukorbetegek HbA1c-értékét, közli a PharmaOnline.

A táplálkozással az ember nemcsak a saját sejtjeit "eteti", hanem a bélcsatornájában élő baktériumok milliárdjait is. Az elfogyasztott táplálék egyben a bél baktériumflórájára is hat. Míg a nyugati étrend, ami nagy arányban tartalmaz finomított cukrokat és zsírokat, az intesztinális mikrobiom diverzitását csökkenti, addig a rostokban dús étrend a bélben élő baktériumok számos típusának az életterét támogatja, írja a lap.

A táplálkozáskutatók egyre több kedvező hatást kötnek azokhoz a bélbaktériumokhoz, amik a táplálkozás során a szervezetbe jutó emészthetetlen rostokból rövid szénláncú zsírsavakat (short-chain fatty acid, SCFA) állítanak elő. Az SCFA-k ugyanis szerepet kapnak a gyulladásos folyamatok mérséklésében és az étvágy szabályozásában. Úgy tűnik, hogy az SCFA-k hiánya a 2-es típusú cukorbetegség és egyéb kórképek kialakulásával hozható kapcsolatba.

Sanghaji kutatóknak a Science hasábjain közölt eredményei szerint egy kis betegszámú (n=30) randomizált vizsgálat arról tanúskodik, hogy az SCFA-k képződését elősegítő koszt előnyösen befolyásolja a 2-es típusú cukorbetegek anyagcseréjét.

A vizsgálat során 14 diabéteszes betegnek a Kínai Dietetikai Társaság ajánlása alapján kellett táplálkozni 12 héten keresztül, míg 16 cukorbeteg a szokásos módon táplálkozott a vizsgálati időszak alatt. A diétás csoportba randomizáltak rendszeresen fogyasztottak egy zabból, fehér babból, vörös babból, kukoricából, jamgyökérből, földimogyoróból és lótuszmagból készült pépet.

Már néhány nap elteltével tapasztalható volt a "kínai diéta" vércukorszintre kifejtett kedvező hatása - mondja a vizsgálatot vezető Liping Zhao. A vizsgálat időtartama alatt fokozatosan csökkent a betegek HbA1c-szintje. A diétázók 89 százalékánál 7 százalékos érték alá csökkent a HbA1c-szint, míg a kontroll-csoportban ugyanez az arány 50 százalék volt.

A vizsgálatba bevont betegek székletmintáinak az elemzéséből kiderült, hogy a diétázó betegeknél a szénhidrátokat fermentáló baktériumok száma megemelkedett. Ezek egyébként azok a baktériumok, amik az SCFA-.k termelésében is aktívan részt vesznek. Minél magasabb szénhidrát-fermentáló génaktivitást sikerült igazolni a betegeknél, annál kedvezőbben változtak meg a szénhidrátanyagcsere-paramétereik.

A vizsgálati eredmények alapján a kínai diéta jelentős szerepet kaphat a 2-es típusú cukorbetegség prevenciójában és terápiájában egyaránt.

(forrás: PharmaOnline)

Az egészséges bélflóra

Szabó Gál Bence cikkének eléréséhez, kattints a gombra!

·2016. március 10., csütörtök

© 2018. Wlacsil Zoltán 1139 Budapest, Röppentyű köz 3.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el